1/4

 

SREDNJOŠKOLSKA

KNJIŽNICA

SAMOBOR​
K. E. G. S.

 

DOBRO DOŠLI!

 

Novosti
Milan Lang u GKS

Srednjoškolska knjižnica stalno surađuje s kulturnim ustanovama u Samoboru pa tako i s Gradskom knjižnicom Samobor.​  Jedan od primjera te suradnje je cjelodnevni program uz 150. obljetnicu rođenja i 60. godina smrti Milana Langa, u kojem su sudjelovali učenici svih samoborskih srednjih škola.

Rujan 2021.

 

 

 

 

   Aktivnosti i pripreme za kvizove u punom su jeku. Natjecanja se bliže, a tijekom studenoga i prosinca čitamo i gledamo ekranizacije pročitanih knjiga. U Mreži čitanja i Čitanjem do zvijezda sudjeluje pedesetak učenika iz svih triju samoborskih srednjih škola. Školska razina natjecanja održat će se 3. i 21. prosinca. Sretno svima! 

   Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige (15. listopada - 15. studenoga), među ostalim aktivnostima, obilježit ćemo izložbom u knjižnici, prateći ovogodišnji slogan Ajmo hrvati se s knjigom. U knjižnici možete razgledati i izložbu povodom Dana Hrvatskog sabora (8. listopada).  

   Tijekom listopada, učenici Srednje strukovne škole pripremaju se za kviz znanja i kreativnost Mreža čitanja, a učenici Gimnazije Antuna Gustava Matoša i Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole pripremaju se za Nacionalni kviz u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda. Sretno svima i čestitamo na marljivosti i zainteresiranosti!

   S veseljem očekujemo sve naše korisnike u školskoj godini 2021./2022. ! posebno pozdravljamo naše prve razrede! Nadamo se da će susreti biti uglavnom uživo i što manje virtualno! Ove godine pripremamo mnoge aktivnosti i izložbe za vas. Vidimo se u knjižnici! 

   

 

 

   Učenik Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole osvojio treću nagradu 

   Učenik Tin Šmerek (4. razred ETUŠ-a) osvojio je treću nagradu svojim literarnim radom Moja najdraža knjiga na nagradnom natječaju Ljekovita lektira koji je povodom manifestacije Noć knjige 2021. organizirao Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara. Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 180 učeničkih radova iz 70 škola (iz 17 županija) i 21 kreativni rad.
Čestitamo Tinu i mentorici Marini Kornet, prof.!


 

   Dan hrvatske knjige i Noć knjige 2021. u Godini čitanja

   Uz Dan hrvatske knjige koji obilježavamo 22. travnja i Noć knjige manifestaciju povodom Svjetskog dana knjige (23. travnja), pripremili smo nekoliko aktivnosti u kojima sudjeluju učenici i nastavnici svih triju samoborskih srednjih škola. Ovogodišnja tema Noći knjige 2021. jest „Ljekovita moć knjige". Preporuke za dobro i ljekovito štivo napisali su naši nastavnici, a možete ih pročitati ovdje. „Judita 520" kviz je za učenike koji žele pokazati što znaju ili naučiti nešto novo o Marku Maruliću i o prvom autorskom epu na hrvatskom jeziku. „Pronađi citate - prepoznaj književno djelo!" aktivnost je namijenjena učenicima završnih razreda kao podsjetnik na književna djela za državnu maturu.  Želimo vam ugodan dan!

 

 

    Rezultati školskog literarnog natječaja „Moja naj knjiga“

    Uz obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja (20. ožujka) i Dana darovitih učenika (21. ožujka), od 1. do 20. ožujka 2021.organizirali smo
školski literarni natječaj za učenike svih triju samoborskih srednjih škola. Svoju omiljenu ili najznačajniju knjigu opisalo je trideset i troje učenika. U uži izbor natječaja ušlo je devet radova. Tročlano povjerenstvo (Blaženka Mavrić Vadlja, knjižničarka Gradske knjižnice Samobor i vaše školske knjižničarke Irena Šepl i Nevenka
Fresl) najboljim radom (a odlučivale su nijanse) proglasilo je rad "Moja najdraža knjiga" autora Tina Šmereka, maturanta Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole. Tin je osvojio glavnu nagradu - plaćenu godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici Samobor kojoj zahvaljujemo na donaciji i podršci! Zahvaljujemo i svim profesorima naših škola koji su nam pomogli u realizaciji natječaja!
Pohvaljujemo sve sudionike, a posebno priznanje svojim literarnim djelima zaslužili su učenici Matea Garašić, Valentino Grgečić, Luka Kotorac, Antonio Kovačić, Matea Omahen, Luka Salaj, Lucija Trlin i Viktoria Vukelić! Čestitamo svima!

 

 

    Sudjelujte u aktivnostima Gradske knjižnice Samobor prigodom Dana hrvatskog jezika

    Tjednom Volim hrvatski u sklopu obilježavanja Dana hrvatskog jezika od 11. do 17. ožujka, Gradska knjižnica Samobor osmislila je prigodne sadržaje i aktivnosti u koje se možete uključiti. Provjerite svoje znanje hrvatskog jezika rješavajući kviz koji je za ovu prigodu osmislio poznati kvizaš Krešimir Sučević Međeral. Gradska knjižnica Samobor nagradit će najuspješnije igrače, a rezultate će objaviti 17. ožujka na svojim internetskim stranicama. U četvrtak  11. ožujka u 12 sati moći ćete poslušati i pogledati predavanje doktorica znanosti Goranke Blagus Bartolec i Ivane Matas Ivanković s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Tema predavanja je veliko i malo slovo, a predavačice će se osvrnuti na brojne dvojbe oko toga. U izlozima Odjela za odrasle od 8. do 15. ožujka možete razgledati izložbu crteža Frazemi u hrvatskom jeziku autora Nika Titanika.

     Fotografski natječaj „Moja kućna biblioteka/Moj kutak za čitanje"

     2021. godina proglašenja je Godinom čitanja u Hrvatskoj, uz slogan "Čitajmo da ne ostanemo bez riječi". Jedna od aktivnosti povodom Godine čitanja jest fotografski natječaj „Moja kućna biblioteka/Moj kutak za čitanje" koji je pokrenula Dječja knjižnica "M2".
    U natječaj se mogu uključiti svi fotografi amateri iz Hrvatske, ne stariji od 18 godina. Natječaj traje do 14. travnja 2021., a nagrada je književni poklon iznenađenja. Svi nagrađeni radovi bit će prikazani na izložbi u Dječjoj knjižnici „M2“, Medveščak 71, Zagreb.
    Detalje provjerite ovdje.

Ožujak 2021.

Travanj, svibanj, lipanj 2021.

Listopad 2021.

Studeni/prosinac 2021.

     Stigli su nam novi naslovi za čitanje u slobodno vrijeme! Izbor je velik - od stripova do knjiga koje su inspirirale scenariste filmskih uspješnica! Dobro nam došli!

     Otvorite virtualnu ploču na kojoj možete napisati svoj odabir omiljene ili vama važne knjige. Sudjelujte, možda dobijemo još neke ideje za iduću nabavu knjiga!
 

    Objavljujemo i nekoliko igara i kvizova koje su povodom Noći knjige 2020. napravile kolegice knjižničarke. Zaigrajte vješala (autorica Marijana Jelinić Pezo) ili kviz (autorica Ivona Turda).

    I ne zaboravite, vaše knjižničarke će vam rado pomoći oko svih pitanja o izvorima, pretraživanju i vrednovanju informacija, pisanju završnih radova i eseja. Budite nam dobro i ostanite zdravi!

   Dragi naši učenici, podsjećamo vas da lektirne naslove možete pronaći i čitati na stranici  http://lektire.skole.hr/.
Svima vama i vašim obiteljima želimo dobro zdravlje!

Pitalica NSK

   Provjerite svoje znanje o hrvatskoj kulturi i baštini - riješite Kviz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu:  http://pitalica.nsk.hr/